Skandaler i italiensk fotball

I likhet med italiensk politikk er også fotballen i støvellandet tidvis sterkt preget av korrupsjon og skandaler. Den siste store skandalen, som medførte flere arrestasjoner og utestengelser, fant sted i 2011-12. Utgangspunktet var blant annet at Simone Faria, som hadde spilt sammen med Alessandro Zamperini i Roma, anklaget sistnevnte for forsøk på å fikse en kamp. Påstanden førte til en omfattende etterforskning som etter hvert brakte for dagen et stort og innviklet system av ulovlig spill og kampfiksing med forgreninger i både Asia og Øst-Europa. Vitnemål ble satt i sammenheng med rapporter om uvanlig bettingaktivitet i forhold til spesifikke kamper, lagt frem av seriøse spillselskaper.

Etter at etterforskningen hadde pågått i et halvt år tok den nok en gang en ytterligere dramatisk vending med en drøss av kjente spillere i søkelyset eller arrestert. Flere fikk forbud mot å forlate Italia, eller ble satt i husarrest. Dagens Chelsea-manager Antonio Conto var blant dem som fikk mistanke rettet mot seg, ikke fordi han deltok i ulovlig gambling, men fordi han visstnok ikke gjorde nok for å forhindre eller rapportere det. Landslagsspilleren Domenico Criscito gikk glipp av EM i 2012 på grunn av den pågående etterforskningen.

På det mest alvorlige foreslo selveste statsministeren i Italia, Mario Monti, at hele fotball-Italia skulle få en karantene på to år. Det kom også på tale å utelate Italia fra EM-sluttspillet på grunn av de grove regelbruddene som ikke var enkeltstående men nærmest satt i system.

Så alvorlige ble konsekvensene ikke, men flere dusin klubber og spillere endte opp med til dels streng straff – flere så langvarig at det i praksis innebar slutten på deres proffkarrière. Andre fikk mindre straffer, som for eksempel Conte som først fikk 10 måneders karantene og etter å ha anket to ganger fikk straffen redusert til fire måneder. Likevel satte denne saken preg på italiensk fotball, og befestet den mistilliten til den italienske fotballen som mange allerede hadde i kjølvannet av tidligere skandaler.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *