Serie A – legendenes liga

Serie A har vært navnet på øverste nivå eller divisjon i italiensk fotball helt siden 1929, og har siden den gangen produsert noen av de beste lagene og spillerne verden noen gang har sett. Tidvis har også ligaen vært anerkjent som Europas og verdens beste, kanskje særlig på 1980-tallet. Ved siden av ligaene i Spania, England og Tyskland er den også av aller øverste klasse i dag, og utmerker seg ved å ha en relativt større andel spillere født og oppvokst i landet enn de andre ligaene. Serie A er rangert som nest best i verden historisk og fjerde best i dagens UEFA-rangering. Den italienske ligaen tronet øverst på denne rangeringen fra midten av 1980-tallet og frem til årtusenskiftet.

Serie A ble til i 1929 som den første virkelige riksdekkende ligaen i Italia, der tidligere ligasystemer alltid hadde vært basert på innledende runder der lagene bare spilte kamper mot lag fra samme region eller landsdel. De mest kjente klubbene kommer imidlertid alle fra det nordvestlige Italia, Lombardia og Piedmont: Torino-klubben Juventus og to klubber fra Milano, nemlig Inter og AC Milan. De har vunnet til sammen 68 seriemesterskap. Sammen med AS Roma, Lazio, Fiorentina og Napoli danner disse de såkalte “syv søstre” i italiensk fotball. Nord-Italias dominans blir tydelig når man tenker over at selv velrenommerte klubber som Roma og Napoli bare har vunnet serien henholdsvis 3 og 2 ganger hver.

Blant spillerne med flest kamper i Serie A finner man en rekke legender fra de senere tiårs toppfotball, fra Paolo Maldini til Francesco Totti, for ikke å nevne keeperheltene Buffon, Pagliuca, og Zoff. Alle disse har over 500 kamper for sine klubber. Mindre kjent er kanskje toppscoreren gjennom alle tider, Silvio Piola som scoret utrolige 274 mål på 537 kamper – over en periode på 25 år! Han huskes kanskje ikke så godt i dag, men var en stor goalgetter i sin tid og førte blant annet Italia til VM-tittelen i 1938.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *