San Siro – den italienske fotballens storstue

Selv om Olympiastadion i Roma er flott, kan det være liten tvil om at den stadion som de aller fleste mer enn noen annen forbinder med italiensk fotball er San Siro i Milano. San Siro heter egentlig Stadio Giuseppe Meazza, og er oppkalt etter den gamle stjernen Meazza som spilte både for Inter og AC Milan, og vant to VM med Italia. I dagligtalen brukes likevel som oftest navnet San Siro, som egentlig bare er navnet på bydelen der stadion befinner seg. San Siro har i lang tid vært hjemmebane for både Inter og AC Milan, to av Europas største fotballklubber, og har plass til over 80 000 tilskuere. Alt dette, sammen med den fantastiske stemningen og volumet, gjør San Siro til et fryktinngytende fort for de fleste bortelag.

Byggingen av San Siro startet i 1925 og i begynnelsen var det bare AC Milan som holdt til der. I 1947 fulgte Inter etter, hvilket betyr at de to byrivalene nå har delt hjemmebane i 70 år. Dette er unikt i europeisk fotballhistorie, selv om også Roma og Lazio har delt stadion ganske lenge.

I tillegg til å brukes for hjemmekampene til Inter og AC Milan har denne sagnomsuste stadion flere ganger blitt brukt til kamper i VM og finaler i Champions League. Noen ganger har det også vært store konserter arrangert der, de første var med Bob Marley og Bob Dylan i henholdsvis 1980 og 1984. Marleys konsert var den til da største konserten i Europa noen gang, med et publikum på over 120 000. Senere har også stjerner som Michael Jackson, Beyonce og Rihanna holdt konsert på San Siro.

Mange nordmenn, særlig trøndere, forbinder fortsatt San Siro med det såkalte “Mirakelet i Milano” i 1996, da Rosenborg slo hjemmelaget AC Milan og gikk videre til kvartfinalen i Champions League.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *