Roma – I giallorossi

AS Roma er også kjent i Italia som “i giallorossi”, som betyr de gule og røde. Det høres kanskje litt rart ut i dag, siden man som oftest forestiller seg Roma i de burgunderaktige hjemmedraktene som brukes nå for tiden. På klubblogoen ser man imidlertid gule og røde farger sammen med et bilde av den legendariske ulvemoren som skal ha oppfostret Romas grunnlegger Romus og hans bror Remulus. Strømpene er fortsatt gule den dag i dag, mens resten av drakten er purpur til minne om de romerske keiserne som alltid gikk kledd i purpurkapper. Med andre ord er fotballklubben Roma sterkt forankret i byens lange og usedvanlig rike historie – på godt og vondt, kan man kanskje si. Supporterne til Roma har vært innblandet i en del voldelige sammenstøt og hatt tilknytning til nokså ekstreme ideologier på begge sider av det politiske spekteret.

Selv om Roma er Italias ubestridte hovedstad, er det de norditalienske klubbene Juventus, AC Milan og Inter Milano som har dominert fotballen i landet. Roma har faktisk bare vunnet Serie A tre ganger, og har aldri vunnet noen europeiske titler med unntak av en obskur tevling mellom byer med store handelsmesser på 1960-tallet. Det er faktisk i nasjonal cup Roma har gjort det best, med hele ni titler.

I Italia er Roma-fotballen best kjent for den knallharde rivaliseringen og de temperamentsfulle derbyene mellom Roma og Lazio, de to lagene som ellers deler Stadio Olimpico mellom seg. Stadio Olimpico stammer fra sommer-OL i 1960, og huser mer enn 70 000 tilskuere, selv om det sjelden er så mange som møter frem hvis det ikke er snakk om et derbyoppgjør.

Roma har de siste årene utviklet seg til å bli et stabilt topplag med særlig imponerende forsvar. Klubben vil etter årets sesong stå med hele fire topp tre-plasseringer på rad, men sliter med å rokke ved Juventus’ hegemoni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *