Roberto Baggio – i skyggen av en straffemiss

Roberto Baggio, eller “den guddommelige hestehale” som han gjerne kalles i Italia, var en av 1990-tallets største fotballspillere. Han spilte som regel offensiv midtbane eller tilbaketrukket spiss, og var en usedvanlig teknisk og kreativ spiller også kjent for utsøkte frispark. Han scoret hele 27 mål på 56 kamper for Italia, og var i sin tid den første italienske spilleren på over 50 år til å score over 300 mål. I Serie A scoret han til sammen 205 mål, på tross av at karrieren hans ikke var spesielt lang.

Baggio var noe av en fotballnomade, som spilte på alle de tre største lagene i Italia (Juventus, Inter, og AC Milan) i tillegg til fire mindre lag, hvorav hans tid i Fiorentina kanskje var mest bemerkelsesverdig. Han fikk sitt gjennombrudd der i 1980-tallets andre halvdel under Sven-Gøran Eriksson som trener. Baggio ble utrolig populær i Firenze for sin kreative stil og sine iskalde avslutter-egenskaper. Han scoret hele 39 mål på 94 kamper i det som i utgangspunktet ikke var noen toppklubb. Da han gikk til Juventus i 1990 ble han ikke overraskende verdens dyreste fotballspiller. I Firenze ble det imidlertid opptøyer i gatene der flere titalls mennesker ble skadet.

I Juventus levde han opp til forventningene og ble en enorm stjerne, blant annet kåret til Europa og verdens beste fotballspiller i 1993. Etter dette var han en god del plaget av skader; likevel ble han seriemester med Juventus i 1995 og deretter med Milan i 1996 etter nok en kontroversiell overgang.

Det “alle” husker Baggio for er nok likevel først og fremst den legendariske straffemissen. Etter å ha scoret begge Italias mål i VM-semifinalen i 1994, måtte Baggio spille med skade i finalen mot Brasil og fikk ikke den innflytelsen han vanligvis hadde på kampbildet. Da finalen for første gang endte uten mål og gikk til straffekonkurranse, var det Baggio som tok den siste og avgjørende straffen som knuste Italias gulldrøm.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *