Paolo Rossi – måltyven som sikret VM-gull

Fotball-VM i 1982 vil kanskje alltid først og fremst bli husket for det fantastiske spillet til Brasil, med en kreativitet og offensiv kraft som verden ikke har sett maken til hverken før eller senere. Men man husker også at Brasil selv med Eder, Zico, Socrates og Falcao på banen ikke greide å vinne VM. Den viktigste grunnen til det heter Paolo Rossi, en av uhyre få spillere som både har tatt VM-gull og både blitt toppscorer og kåret til beste spiller i én og samme turnering. Ingen har for øvrig gjort det etter ham. Rossi ble også kåret til Europas beste spiller samme år, og er Italias VM-toppscorer gjennom alle tider med ni mål.

Som lovende 20-åring gikk Rossi i 1976 fra Vicenza til storklubben Juventus – eller det vil si, i tråd med det italienske systemets særegenhet ble han faktisk delt eiendom mellom de to klubbene. Han fortsatte å spille for Vicenza, og gjorde det så godt at klubben rykket opp i Serie A. Sesongen etter scoret han sensasjonelle 24 mål for det nyopprykkede laget, og ble dermed ligaens toppscorer. Først i 1981 begynte han faktisk å spille for Juventus, som han etter hvert tok to ligatitler med.

Rossi gikk glipp av EM i 1980 på grunn av en av de mange skandalene som rammet italiensk fotball, denne gangen handlet det om ulovlig gambling. Han hadde nettopp kommet tilbake etter to års karantene da han ble tatt ut til VM i 1982. Kritikerne advarte mot at han var i dårlig form, og i de første kampene i gruppespillet virket han ufarlig.

Etter at italienernes solide forsvarsarbeid ga dem seieren over Argentina, sto de tilsynelatende uslåelige brasilianerne i veien for videre avansement. I en av fotballhistoriens mest uforglemmelige kamper ble millioner av Brasil-fans imidlertid snytt for seieren av en tjuvradd av en goalgetter som dukket opp igjen og igjen og scoret et fantastisk hat-trick. Senere scoret Rossi to mål i semifinalen og det første i finalen, og ble dermed turneringens dominerende spiller.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *