Nesta – den kreative forsvareren

Italiensk fotball er kjent for forsvarsspillet, og kanskje særlig for de tøffe og kompromissløse spillerne som Scirea og Cannavaro. Samtidig har de også hatt mange forsvarsspillere med overblikk og kreative egenskaper, som Baresi og Maldini. Kroneksempelet på en slik spiller er likevel Alessandro Nesta.

Nesta spilte over 400 kamper i Serie A i en lang karriere, før han til slutt endte opp i Nord-Amerika, først som spiller på Montreal og senere som trener for Miami. Han lå svært tett opp til det moderne idealet for en forsvarer, i det han kombinerte tøffe taklinger og tett markering med overblikk og teknisk eleganse. Nesta var en spillende forsvarer i større grad enn kanskje noen annen.

Han ble oppdaget av en Roma-speider allerede som barn, men faren var ihuga Lazio-tilhenger og nektet sønnen å spille for byrivalen. Nesta endte derfor opp med å få sin debut for Lazio, og spilte mer eller mindre fast i Serie A allerede som 18-åring. Tre år senere var han kaptein på laget og kunne løfte trofeet etter å ha vunnet cupfinalen i 1998, der han attpåtil ble matchvinner. Fire år senere ble han solgt til AC Milan, og endte der opp som del av et av tidenes beste forsvar. Forsvarsrekken besto av spillere som Maldini, Costacurta, Cafu, og Stam. Allerede i sin første sesong med Milan endte han opp med å vinne Champions League etter straffekonkurranse i finalen mot Juventus.

Noe av det mest skuffende i Nestas karriere må ha vært at han ble skadet i gruppespillet i fotball-VM i 2006. Italia gikk hen og vant hele turneringen, og Nesta ble dermed verdensmester, men uten selv å ha spilt noen avgjørende rolle. Etter dette var Nesta mye plaget av skader og nektet å spille både i EM i 2008 og VM i 2010, selv om han fikk tilbud om å være med.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *