Maldini – tidenes beste forsvarsspiller?

Det er selvfølgelig mange gode kandidater til tittelen som tidenes beste forsvarsspiller. Noen husker kanskje Claudio Gentile, som temmet Maradona under VM i 1982. Enda lenger tilbake i tid finner man selveste “Keiseren”, Franz Beckenbauer. Det finnes også mange gode forsvarsspillere som fortsatt er aktive, som Sergio Ramos eller Phillip Lahm. Men svært mange vil nok også nevne Paolo Maldinis navn når spørsmålet om den beste forsvarsspilleren gjennom tidene kommer opp.

Han spilte for Milan i 25 sesonger, men greide likevel å få med seg flere trofeer enn det var antall år: hele 26 i tallet. Maldini ga seg imidlertid som landslagsspiller før Italia vant VM i 2006, selv om han fortsatt spilte for Milan frem til 2009 (han var 41 da han la opp). Dessverre for Milan-veteranen ble det tap i finalen både i VM i 1994 og i EM i 2000, mot henholdsvis Brasil og Frankrike. Maldini var så stabilt god at han ble tatt med på turneringslaget i hele seks EM og VM mellom 1988 og 2000. På tross av at han var forsvarsspiller, som regel ansett som mindre glamorøst enn midtbane og spiss, var han ved flere anledninger i nærheten av å bli kåret til Europa og verdens beste spiller.

Selv om Maldini selv kanskje nådde toppen på midten av 1990-tallet, var han også med på Milan-laget som på slutten av 1980-tallet fremsto som et av tidenes beste – den dag i dag brukes gjerne betegnelsen “de udødelige”. Da spilte Maldini sammen med de nederlandske stjernene som eieren Silvio Berlusconi hadde kjøpt inn: Gullit, van Basten og Riijkard, i tillegg til italienske midtbanevirtuoser som Ancelotti og Donadoni. Maldini spilte også sammen med kjente forsvarere som Baresi, Costacurta, og senere Panucci og Nesta – i noen av de forsvarsrekkene som har vært vanskeligst å bryte ned.

Maldini var også populær blant kvinnelige tilskuere, selv de med begrenset interesse for fotball. Det skyldtes utseendet og fremtoningen, og det var stor skuffelse da han i 1994 giftet seg med en fotomodell fra Venezuela.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *