Juventus – topplaget fra Torino

Juventus Football Club er ved siden av de to Milano-klubbene Inter og Milan den mest kjente fotballklubben i Nord-Italia, med hjemmebane i industribyen Torino i Piedmont. Torino er ellers mest kjent som hjembyen til bilmerket Fiat og arrangør av vinter-OL i 2006, men de siste årene har det fremfor alt vært Juventus som har brakt hjemstedet oppmerksomhet, heder og ære.

Juventus betyr ungdom på latin, ofte forkortes klubbnavnet til “Juve”. Klubben har en lang og ærerik historie som går helt tilbake til 1897. Som man kanskje kan tenke seg, så var det ungdommer, nærmere bestemt studenter, som stiftet klubben. I 1923 kom Agnelli-familien som eide Fiat inn i bildet. De bygget etterhvert opp et langvarig og fruktbart partnerskap mellom storbedriften og fotballklubben. Med dette ble Juventus det første profesjonelle laget i Italia. Helt siden Serie A ble til i 1929 har laget spilt i denne øverste divisjonen, med unntak av 2006 – 2007 da klubben ble straffet med nedrykk i forbindelse med en av de mange skandalene i italiensk fotballhistorie.

Juventus er den klubben i italiensk fotball som har den lengste merittlisten, med blant andre hele 32 seriemesterskap. Klubben har i tillegg bidratt med flere spillere til de italienske landslagene som ved fire anledninger har vunnet VM i fotball. På grunn av dette har Juventus en helt spesiell stilling i italiensk fotball, og en større tilhengerskare enn noe annet lag. I følge en vurdering fra fotballstatistikere regnes Juventus som det nest beste laget i Europa i det 20. århundre, og har allerede hentet hjem flere triumfer også i dette århundret.

Storhetstiden til Juventus var på 1980-tallet, med legender som måltyven Paolo Rossi, midtbanedirigenten Michel Platini, og keeperbautaen Dino Zoff på laget. Senere har også størrelser som Zlatan Ibrahimovic og David Trezeguet spilt for Juventus. Aller mest populære blant fansen er imidlertid de lojale italienske heltene som Gianluigi Buffon og Alessandro del Piero.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *