Francesco Totti – Kongen av Roma

I en alder av 40 år er Francesco Totti, gjerne kalt Gullgutten, Gladiatoren, eller Kongen av Roman, fortsatt kaptein på Roma. Han har spilt for Roma gjennom hele sin kariere og regnes av de aller fleste som klubbens beste spiller gjennom alle tider. Totti har vunnet prisen som Beste italienske spiller i Serie A hele fem ganger, og scoret smått utrolige 316 mål. Denne prestasjonen blir enda større når man tenker på at Roma ikke nødvendigvis har vært noe utpreget topplag, på linje med Juventus, Inter, og AC Milan gjennom den perioden Totti har spilt der. Totti har imidlertid bidratt til at Roma har blitt et av de beste og mest respekterte lagene i Italia.

Totti har scoret over 250 mål i den italienske ligaen, men har er på ingen måte kjent som en typisk goalgetter. Tvert i mot er dette en spiller som har brukt å være med i alle deler av det offensive spillet, og vært kjent for både sin kreativitet og gjennombruddskraft. I tillegg er han stor og sterk og et utmerket oppspillspunkt.

Internasjonalt har Totti fått med seg noen av de største opplevelsene en spiller kan få, og særlig selvfølgelig VM-tittelen fra 2006. Han spilte også for det italienske laget som kom seg til finalen i EM i 2000, men tapte for Frankrike (som igjen ble beseiret i finalen i 2006). Totti ble dessuten utvalgt til Turneringens lag i begge disse turneringene.

Året etter VM-triumfen fikk han en stor personlig triumf som årets toppscorer i Europa. Samtidig bestemte han seg for å gi opp landslagsfotballen og konsentrere seg helt og fullt om Roma, klubben i hans hjerte. Det bidro nok i betydelig grad til at Italia gjorde det så dårlig i VM i 2010, men årsaken var forståelig. Totti slet nemlig med betydelige skadeproblemer og har spilt i mange år med en metallplate i benet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *