Diego Maradona – størst av dem alle

Før Ronaldo og Messis storhetstid handlet det egentlig alltid om to spillere når diskusjonen gikk om hvem som var verdens beste fotballspiller gjennom tidene: Pelé eller Diego Maradona. Pelé var gjerne FIFAs favoritt, høy og elegant, en blid og snill representant for sambafotballen. Men blant folket rundt om kring i verden viste det seg ved en stor avstemning at det var en annen som ble sett på som den aller største: en kortvokst, lubben argentinsk gutt fra gata, forfulgt av skandaler både før og etter sin usannsynlige karriere.

Aller best var Diego Armando Maradona i den tiden han spilte for Napoli i Italia. To år etter at han som svært ung hadde opplevd fiasko med landslaget i VM, ble han i 1984 presentert som spiller for et ganske middelmådig italiensk lag. Da hadde han allerede skapt skandale i Barcelona etter å ha skallet ned en motspiller og dratt i gang et masseslagsmål i den spanske cupfinalen.

75 000 elleville fans kom for å motta den begavede unge spilleren. På dette tidspunktet hadde aldri noe lag fra Sør-Italia vunnet den italienske ligaen. Men nå hadde Napoli Maradona, som snart ble kaptein på laget.

I 1986 vant Maradona VM med Argentina etter flere utrolige forestillinger, som aldri vil bli glemt. Deretter fulgte han opp med å ta Napoli til sitt aller første seriemesterskap i sesongen som fulgte. Innbyggerne i Napoli gikk helt av skaftet og feiret flere dager til ende, mens de arrangerte liksom-begravelser for Juventus og Milan. Napoli ble nummer to i ligaen de neste to sesongene, før en ny tittel i 1989-90.

Mens Maradona dominerte fullstendig på banen, var han stadig forfulgt av problemer i privatlivet. Han ble avhengig av kokain, og unnlot regelmessig å møte opp på treninger. Til slutt ble Maradona utestengt for kokainbruken sin og endte opp med å forlate Napoli i vanære.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *