Catenaccio – definisjonen på defensiv organisering

Italia har vært kjent i over 50 år for fantastisk forsvarsfotball. Selv om defensiv organisering ikke har like mange tilhengere som sambafotball og tiki-taka, er det også mange som setter pris på dette aspektet ved fotballen. For dem er italiensk fotball og det italienske landslaget direkte vakkert å se på.

Det tradisjonelle begrepet på italiensk forsvarsspill har vært “catenaccio” eller “dørbolt”, som viser til forsøket på å stenge av 16-meteren fullstendig for motstanderne. Et slikt system ble først tatt i bruk i Padova på 1950-tallet, men det var Inter Milan som gjorde stilen kjent. Foregangsmannen Nereo Rocco innførte et forsvarsspill, gjerne i en 4-3-3-formasjon, der den ene midtstopperen lå bak resten av forsvarsrekken. Han ble kalt for libero, eller sweeper på engelsk. Oppgaven var å stoppe alle som kom seg forbi de øvrige forsvarspillerne og ta ut midtspissen til det andre laget.

Det andre geniale trekket var en sterk vekt på kontringer, basert på spektakulære langpasninger fra forsvarsspillerne.

Da denne stilen kom til Inter på 1960-tallet, hadde den blitt enda mer defensiv. Nå var det i alt fem forsvarsspillere, hvorav fire drev med kontinuerlig punktmarkering mens en femte hadde en fri rolle. Harde taklinger og tendenser til kynisk og destruktivt spill fulgte i kjølvannet av disse innovasjonene. I tillegg ble Inter kjent for å score tidlig og legge seg bakpå, nesten umulige å score på. Inters trener Herrera kom imidlertid også med offensive innovasjoner, og da særlig en backrolle som minner mye om dagens. Backene ble mye mer offensive enn før, og gikk fremover på overlapp i raske og kraftfulle kontringer.

Italienske forsvarere er kjent for å være fysisk tøffe, taktisk smarte, og svært kyniske og gjerrige i spillestilen. Selv om den tradisjonelle stilen catenaccio ikke lenger er så viktig når de fleste lag spiller med offsidefelle og sonemarkering, sitter dette ryktet fortsatt på dem, og ikke med urette.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *