Berlusconi og Milan

Forretningsmannen Silvio Berlusconi tok over AC Milan i 1986. Den gangen var han mest kjent som mediemagnat heller enn politiker, men hadde allerede den karakteristiske blandingen av sjarm og arroganse som fortsatt er hans varemerke. Berlusconi gjennomførte store endringer i Milan, og skapte det som noen har kalt det første “superlaget” i europeisk fotball – et lag bygd først og fremst på rådyre spillerkjøp.

I 1980 hadde AC Milan blitt dømt til nedrykk etter en av de utallige skandalene i italiensk fotball. De kom seg direkte opp i Serie A igjen, men resultatene gjennom første halvdel av 1980-tallet var ikke mye å skryte av. Det ultimate nederlaget fant sted da de rykket ned igjen – og denne gangen utelukkende på grunn av resultater. Lagledelsen gjorde flere forsøk på å importere storspillere fra England, uten at noen av dem fant seg ordentlig til rette. Klubben slet også med alvorlige gjeldsproblemer, og hadde neppe råd til de millionene de lovet Manchester United for Ray Wilkins.

Inn i dette bildet kom så den 50-årige Berlusconi, med en fortid som smørsanger på cruiseskip. Han hadde tjent seg rik på eiendom og media i årene før, og påsto å ha vært Milan-tilhenger siden barndommen. Berlusconi skapte noe helt nytt innen fotballen ved å gjøre laget til et varemerke og del av sitt forretningsimperium. Fotball skulle nå også handle om investeringer og entreprenørskap, og selvfølgelig var det synergier på tvers av Berlusconis medie-interesser.

Da Berlusconi tidlig på 1990-tallet startet sitt eget politiske parti, Forza Italia, og i løpet av kort tid endte opp som statsminister, sluttet han ikke å eie Milan. Selv om han var statsminister ved tre ulike anledninger, og tilbrakte til sammen ni år som statsminister – den lengst-sittende italienske statsminister siden Mussolini – var han alltid også Milans eier. Det var først i 2017 at han etter 30 års intens involvering trakk seg tilbake og solgte klubben til kinesiske investorer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *