AC Milan – klubben med 14 europeiske titler

AC Milan er en av de mest suksessrike klubbene ikke bare i italiensk fotballhistorie, men i hele verden. Klubben ble stiftet i 1899 og hører som navnet tilsier hjemme i Milano, som er en rik storby nordvest i Italia. Hjemmebanen er Stadio Giuseppe Meazza, som oftest bare kalt med det gamle navnet, San Siro. Milan har 18 italienske seriemesterskap, det samme som byrivalen Inter. Enda mer imponerende er det at klubben har hele 14 europeiske titler, hvorav sju er av det aller gjeveste slaget – Champions League, og forgjengeren som het Serievinnercupen.

Mange lurer på hvorfor Milan ikke heter AC Milano, men i stedet bruker det engelske navnet på byen, altså Milan. Årsaken er ganske enkelt: det var faktisk engelskmenn som grunnla klubben. Til ære for dem har navnet blitt bevart helt frem til nå, med unntak av i Mussolini-perioden da klubben ble pålagt å bruke det italienske navnet i stedet.

I 1986 tok milliardæren og mediemagnaten Silvio Berlusconi over et konkurstruet Milan. Han sprøytet inn store pengesummer og fikk blant annet kjøpt inn de nederlandske profilene Frank Rijkaard, Ruud Gullit og Marco van Basten som to år senere skulle føre Nederland til EM-tittelen i fotball. Sammen med de legendariske forsvarskjempene som Paolo Maldini og Franco Baresi ble dette et formidabelt lag som skulle dominere italiensk og europeisk fotball i siste halvdel av 1980-tallet. Milans lag i sesongen 1989-90 har senere blitt kåret til tidenes beste klubblag. Siden den gangen har Berlusconi solgt seg ut av klubben, som nå er i kinesisk eie.

2000-tallet startet bra for Milan, med tre finaler i Champions League. Den ene glapp på dramatisk vis mot Liverpool i 2005, men de to andre (mot Juventus og Liverpool igjen) ga nye trofeer til klubben fra Milano. Den store skandalen i italiensk fotball i 2006 har imidlertid preget Milan i senere tid, og med unntak av seriemesterskapet i 2011 har det vært dårlige tider sportslig for den ærverdige gamle klubben.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *